Bitcoin Halving

Het duurt niet lang meer, de bitcoin block halving of ook wel de bitcoin block halvering genoemd. Dit betekent dat de snelheid gaat verminderen waarmee nieuwe bitcoins kunnen worden gegenereerd. De reden dat het belangrijk is, is omdat er zo minder op de markt komt wat betekent dat als de vraag stijgt of gelijk blijft de prijs al sneller zal stijgen.

Er zijn in het verleden zover twee eerdere halveringen geweest, dit was in 2012 en 2016. Beide keren heeft het aangetoond dat het een belangrijk moment is voor de bitcoin koers. De prijs is beide keren aanzienlijk gestegen rondom dit event. In totaal zullen er slechts 32 halveringen gekomen, over tientallen jaren verspreid.

Wanneer dit uiteindelijk klaar is, zullen er geen nieuwe bitcoins meer gemined kunnen worden, waardoor het totale aanbod ook nooit groter dan 21 miljoen bitcoins kan worden. Dit betekent dat er een beperkt aantal bitcoins in omloop zal zijn, terwijl niemand zijn bitcoin verkoopt, wat er weer voor zal zorgen dat de bitcoin waarde meer waarde zal hebben dan als er onbeperkt gemined kan worden.

 

Bitcoin halvering momenten

Halvering Verwachte Datum Block hoogte Block Beloning (BTC)
0 N/A 0 50
1 11/28/2012 210.000 25
2 07/09/2016 420.000 12,5
3 14/05/2020 630.000 6,25
4 2024 840.000 3,125
5 2028 1.050.000 1,5625

 

Wat is bitcoin halving?

De bitcoin halving is een event dat de hashrate halveert waarmee nieuwe bitcoins worden gecreëerd. Dit gebeurd elke 4 jaar. De supply, of ook wel het aanbod van bitcoins genoemd is beperkt. Er worden niet meer dan 21 miljoen bitcoins gemined. Nadat dit aantal is bereikt, zullen er niet meer bitcoins gemined kunnen worden. Dit maakt bitcoin zo interessant, de maximale cap is 21 miljoen. En elke vier jaar zal het aanbod minder worden. Hierdoor beschrijven veel het als digitaal goud, omdat het aanbod schaars is en blijft.

Op dit moment zijn er circa 18 miljoen bitcoins in circulatie, wat ongeveer 85% is van wat het totale aanbod wat er ooit gaat komen. De komende drie miljoen zal circa worden vrijgegeven de komende 10 jaar, waarna elke vier jaar er minder op de markt zullen komen. Wat betekent als de groei naar bitcoin toenemen, de prijs flink zal stijgen omdat het aanbod schaarser wordt. Velen zien daarom bitcoin kopen als een inflatie tegen de toekomst.

De reden waarom het aanbod schaarser wordt is het protocol dat is gecodeerd in bitcoin, elke 210,000 blocks komt er een ‘bitcoin halvering’ wat bitcoin halving wordt genoemd. Dit betekent dat na de halving het proces voor het producten van nieuwe bitcoins lastiger wordt. Verwar Bitcoin halving overigens niet met crypto staking.

Waneer is de volgende bitcoin halving?

De eerst volgende bitcoin halving staat op 14 mei op dit moment, dit kan soms met enkele dagen verschillen waardoor het maximaal 18 mei zou kunnen zijn. De datum is nooit 100% omdat het het proces altijd sneller kan gaan of vertraging kan oplopen. Elke 10 minuten wordt er een zogeheten ‘block’ aangemaakt. De laatste bitcoin halvering zal in het jaar 2140 zijn, dat zou dan de 21ste miljoen bitcoin zijn. Wanneer dat gebeurd, zullen miners geen ‘block rewards’ meer ontvangen. De eerstvolgende bitcoin halving na 2020 is 2024, over vier jaar dus.

Veranderd de bitcoin prijs op basis van de halving?

Historisch gezien gaat de prijs altijd omhoog rondom de halving. Maar de uiteindelijke indicator welke leid tot een prijsstijging is simpelweg de vraag en aanbod. Het biedt dus zeker geen garantie, al laat de historie zover zien dat dit wel altijd gebeurd. Onderstaande grafiek geeft goed de bitcoin halving historie weer.

btc halving historie

De bitcoin halving is weer een moment dat het aanbod van BTC op de markt verkleint, wat betekent dat het schaarser wordt. Als het aanbod blijft, betekent dit dat de prijs zal stijgen. Historie laat zien dat de prijs van bitcoin een half jaar na de halving altijd aanzienlijk hoger is. Zo ging het tijdens de halving op 2016 welke op 9 juni was van $576 naar $650 op één dag. Wat een groei is van meer dan 10%. En een maand later stond het zelfs boven de $2500.

Als de historie zich herhaalt, dan zal ook 2020 weer een erg positief jaar zijn voor bitcoin. Bitcoin wordt steeds populairder en het aanbod wordt steeds schaarser, steeds meer die bitcoin willen bezitten zullen het willen kopen voor de lange termijn wat betekent dat de prijs zal stijgen.

Wil je meer weten over bitcoin gerelateerde zaken? Lees dan ook eens ons artikel over de Bitcoin wallet.