Informatie & Uitleg over bitcoin mining

Bitcoin Minen

Meer weten over bitcoin minen en hoe het werkt? Dan zit je hier goed. Hier vindt je een uitgebreide gids met alle informatie over het proces van bitcoin minen.

Bitcoin

Waar koop je BTC het meest voordelig in? ontdek het zelf.

BTC Kopen

Bybit

Binance

Keuze om 100+ cryptocurrency te traden.

Naar Binance

Bitvavo

Een van de beste app voor crypto

Naar Bitvavo

Kraken

Litebit

Eén van de betere crypto futures platformen.

Naar Litebit

Coinmerce

Coinmerce

Betrouwbare Nederlandse cryptocurrency broker

Naar Coinmerce​

Kraken

Finst

Beleggen in crypto met 82% lagere tarieven

Bezoek Finst

Bitcoinmeester-logo

Bitcoin Meester

Nederlandse exchange met + 100 coins & Ideal

Bezoek Bitcoin Meester

Mogelijk heb je al eens iets gelezen over ‘Bitcoin minen’. Wat is dat eigenlijk? Welke bijdrage lever je aan het netwerk? En nog belangrijker: hoe verdien je hier geld mee? In dit artikel gaan we dieper in op het minen van Bitcoin en het verifiëren van blokken op de blockchain.

Wat is bitcoin minen?

Onder bitcoin minen verstaan we het vergaren van Bitcoin door klussen uit te voeren op de blockchain. De blockchain is een soort grootboek van data, dat is opgebouwd uit verschillende ‘blocks’. Alle data (zoals transacties), worden in de blockchain opgenomen. Om eerst te controleren of de data klopt, moet de data geverifieerd worden. Dat kost een hoop rekenkracht. Daarom moeten computers samenwerken om de data te verifiëren. Als een computer meewerkt aan het verificatieproces, ontvangt de eigenaar van de computer daarvoor een beloning. We noemen dit proces ‘bitcoin minen’.

Iedereen kan Bitcoin minen. Het gebeurt dan ook door computers over de hele wereld. Doordat de verificaties door verschillende computers worden uitgevoerd, blijft de verificatie onafhankelijk en blijft het netwerk veilig. En het is natuurlijk een mooie manier om zelf wat cryptocurrency te verdienen.

Proof of Work

Het omschreven systeem met verificatieprocessen noemen we ‘Proof of Work’. Soms wordt deze naam ook gebruikt om het hele beloningssysteem aan te duiden. Bij Bitcoin is het zo dat het steeds moeilijker wordt om iedere block te verifiëren. Daardoor is er steeds meer rekenkracht nodig om de oplossing te vinden.

Om het minen mogelijk te blijven maken, werken techneuten steeds aan het verbeteren van hun software en hun hardware, zodat er genoeg rekenkracht is. Er is een hardnekkig misverstand over het minen van Bitcoin: het zou illegaal zijn. In werkelijkheid is het minen van Bitcoin perfect legaal, mits je geen stroom aftapt. Je mag dus best een computer of een server aanzetten om mee te doen aan het verificatieproces.

Hoe werkt Bitcoin minen?

Misschien lees je dit artikel omdat je jezelf afvraagt: ‘Hoe werkt Bitcoin minen?’ We hebben het proces net uitgelegd, maar hoe ga je nu echt aan de slag? Daarvoor heb je de juiste software en hardware nodig. Om rendabel te kunnen minen, zijn speciale computers benodigd. Deze computers zijn zo ontwikkeld, dat ze complexe rekensommen op een effectieve manier kunnen oplossen. Je kunt er niks anders mee doen dan minen. We noemen deze systemen ‘Antminers’.

Zodra je de hardware in huis hebt, kun je deze koppelen aan miningsoftware. Welke software je kunt gebruiken, hangt af van het besturingssysteem dat je gebruikt. Voor Windows, Mac en Linux zijn verschillende programma’s uitgebracht. De meest gebruikte programma’s zijn bjvoorbeeld EasyMiner (Windows), MacMiner (Mac OS X) en CGminer (Linux).

Deze software zet jouw hardware aan het werk om mee te werken aan het oplossen van complexe rekensommen. Op die manier werk je mee aan het verifiëren van nieuwe blocks op de blockchain. De vergoeding die je daarvoor krijgt, wordt opgeslagen in de wallet. Daar heb je dus ook een account voor nodig.

Is Bitcoin minen nog rendabel?

Voordat je gaat beginnen aan het minen is het verstandig goed onderzoek te doen. Het minen op zich is namelijk een kostbare operatie: een beetje rekencomputer heb je vanaf 500 euro. Een wat krachtigere rekencomputer heb je voor 5000 euro. En dan komen er natuurlijk nog stroomkosten bij kijken. Hoe ingewikkelder de berekening, hoe meer stroom je nodig hebt.

In principe is Bitcoin minen nog rendabel, als je de juiste hardware en software gebruikt. Het heeft alleen nog zin als je dit op grote schaal doet. Om rendabel te minen, moet je een flink aantal ‘rigs’ (de apparatuur om te kunnen minen) bezitten. Nog voordat je één coin hebt verdiend, moet je duizenden euro’s aan energiekosten investeren. Volgens een berekening uit 2018 betaal je ongeveer 3000 euro om een Bitcoin te minen. Met de fluctuerende markt is het dan nog maar de vraag of dat zinvol en rendabel is. Het is een afweging die iedere miner zelf maakt: is het de investering waard? En hoe verdien je zo’n investering terug?

Gelukkig hoef je niet in je eentje te minen: je kunt je ook aansluiten bij een mining pool. Dit is een groep mensen die samen hun computers en de daarbij horende rekenkracht ter beschikking stellen met hetzelfde doel: het minen van Bitcoin. Als lid van een pool maak je gebruik van de data die beschikbaar staat op een centrale server. Op die manier hoef je niet zelf de volledige blockchain te downloaden. Alle nieuwe data op de blockchain wordt verdeeld over alle gebruikers op de pool. Omdat je samenwerkt, krijg je maar een percentage van de beloning, omdat je ook maar een percentage van het volledige werk hebt uitgevoerd.

btc minen uitleg

Geld verdienen met Bitcoin minen

Bitcoin kan uiteindelijk weer worden omgezet in traditioneel geld. Op die manier is er dus echt geld te verdienen met Bitcoin minen. Het voordeel van Bitcoin minen is dat je door te handelen, de waarde van de Bitcoin kunt verhogen. De volgende maand kan je cryptocurrency veel meer waard zijn dan op het moment dat je het hebt vergaard. Zo kan een investering in een mining rig dus rendabel zijn.

Naast Bitcoin minen kan het ook de moeite waard zijn eens te kijken naar Ethereum, Monero en Vertcoin. Deze coins zijn iets minder gebruikt, waardoor je minder sterke computers hoeft neer te zetten om de munten te minen. In principe kan Ethereum minen al met een aardige game pc. Het kan uiteindelijk winstgevender zijn dan Bitcoin minen. Maar, ook hier geldt: het is een persoonlijke afweging. Het kan zijn dat je je investering in mining rigs, stroom, apparatuur en software nooit terugverdient. Het beleggen en investeren in cryptocurrency is altijd riskant, net als het beleggen op de traditionele beurs.

Minen in de cloud?

Tegenwoordig zijn er ook volop bedrijven die het minen in de cloud aanbieden. Wat je dan doet, is het aankopen van een beetje rekenkracht. Op die manier hoef je geen grote investering te doen om geld te verdienen. De stroomkosten zitten al bij de prijs inbegrepen. Cloud mining was een tijd zeer populair, maar de markt hiervoor stortte na een tijdje in. Je kunt in principe cloud minen als je niet wilt investeren in eigen apparatuur, maar wees je dan wel bewust van de risico’s: contracten kunnen zomaar worden opgezegd, ook als je je investering nog niet hebt terugverdiend. Zo kan er dus verlies ontstaan.

Users case: minen met overtollig stroom in China

Een grappige users case: de Chinese stad Ya’an. Dat is opeens een belangrijke hub voor het minen van Bitcoin geworden. De stad kampte met een enorm stroomoverschot, omdat daar veel waterkrachtcentrales staan. In het regenseizoen werd er veel meer stroom opgewekt dan er werd gebruikt.

Daarom besloot de lokale overheid om het verbruik van stroom te stimuleren. De overheid bood de mogelijkheid aan om Bitcoin te minen tegen een lagere kale stroomprijs. Zo werd het stroomoverschot opgelost en verdiende de lokale bevolking nog wat geld. Inmiddels is het een belangrijke hub voor de bitcoin industrie. Ruim de helft van de rekenkracht op het netwerk komt uit de stroomvoorziening van deze regio.

Voor Chinese miners is het op deze manier gunstig om Bitcoin te minen, Het is niet gek dat dit juist in China gebeurt: het land wil zich al lang profileren als blockchainnatie. Mocht het minen in Nederland dus niet lukken, kun je altijd nog in Ya’an gaan wonen.

BTC kopen met iDeal

Koop al vanaf €30,- Snel en simpel met iDEALDuidelijke instructievideo’sLage tarievenSupport via chat en telefoon

kucoin-exchange-logo
Coinmerce
Bybit