In plaats van het kopen van Bitcoin, waarbij je uitgaat van een koersstijging, is het ook mogelijk om geld te verdienen door te shorten. Hierbij ga je uit van een lagere toekomstige prijs. Er zijn verschillende manieren om short te gaan op Bitcoin. Door de volatiele natuur van de cryptomarkt is short gaan met Bitcoin wel zeer risicovol.

Margin trading

Dit is verreweg de makkelijkste manier om BTC te shorten. Er zijn steeds meer brokers en exchanges die dienstdoen als margin tradingsplatform. Margin trading is het handelen met een hefboom. Hierdoor kun je meer Bitcoin kopen dan je met alleen je eigen vermogen zou kunnen. Je leent als het ware geld van het platform. Wel is dit risicovoller dan gewoon geld lenen bij bijvoorbeeld een bank, omdat niet alleen je winsten vergroot worden maar je verlies ook vele malen groter uit kan vallen. De margin trade maakt het mogelijk om BTC te lenen en deze te verkopen. Daalt de koers, dan koop je de Bitcoins terug en sluit je de positie in winst. Het overschot aan euro’s is voor jou. Margin trading vereist kennis en een bepaalde hoeveelheid onderpand in jouw account, de margin. Als je short zit en de koers stijgt, dan is er voldoende geld in je account om de lening terug te betalen. Dit zijn drie platforms waar je BTC kunt shorten via margin trading.

Futures

Sinds december 2017 heeft Bitcoin ook een futureshandel. Deze staat genoteerd aan de Amerikaanse futurebeurs CME. Je kunt hierop handelen met een beleggingsrekening bij onder andere Binck en DEGIRO. Je moet wel flink wat geld neerleggen als je in futures wilt gaan handelen, want de minimumaankoop betreft 5 bitcoins. Hier zijn ook alternatieven voor, zoals Bitmex. Als je de future handel in stapt, koop je een waardepapier met een contract. In dit contract staat aangegeven tegen welke toekomstige prijs het effect zal worden verkocht. Over het algemeen hebben futures contracten een vaste rente, waardoor dit ook een geschikte handelswijze is voor de langere termijn.

Binaire opties

Binaire opties zijn voor mensen die niet vies zijn van wat risico. Deze worden namelijk vaak vergeleken met gokken en bestaan uit zeer veel activa, van aandelen en grondstoffen tot cryptovaluta. Binaire opties, ook wel call- en putopties genoemd, maken het mogelijk om zowel short als long te gaan. Je gokt er als het ware op dat de prijs omhoog of omlaag gaat binnen een specifiek tijdframe. Dit kunnen dagen zijn, maar ook uren of zelfs minuten. De verkoop van binaire opties aan retailbeleggers is sinds 2019 verboden voor bedrijven in Nederland en voor bedrijven in een andere EU-lidstaat die op de Nederlandse markt actief zijn. Voor professionele traders blijven deze opties wel beschikbaar.