Toon popup

Mining is simpel gezegd het oplossen van complexe wiskundige problemen in ruil voor cryptocurrency. De miners vormen de hoeksteen van ieder cryptocurrency-netwerk, omdat ze tijd en rekenkracht besteden aan het oplossen van die wiskundige problemen. Dit doen ze door een zogenaamd ‘proof of work’ te leveren voor het netwerk, dat Ether-transacties verifieert.

Ethereum

Zelf minen in ruil voor Ether

Daarnaast zijn miners verantwoordelijk voor het maken van nieuwe Ether-tokens via dit proces, omdat ze in Ether beloningen ontvangen voor het succesvol voltooien van een proof of work-taak. Naarmate meer en meer miners meedoen, worden de problemen automatisch moeilijker op te lossen. Dit betekent dat er meer tijd en rekenkracht nodig is om ze op te lossen en de beloningen kleiner worden. Omdat de waarde van Ether echter blijft stijgen, zijn de beloningen die miners ontvangen nog steeds behoorlijk aanzienlijk. Bovendien zien veel mensen mining als een ideologische stimulans, een manier om het netwerk rechtstreeks te ondersteunen.

Ethash

Hoewel Bitcoin nog steeds de meest dominante en gewaardeerde cryptocurrency is die er bestaat, wordt het netwerk geteisterd door bepaalde problemen. Een van die problemen is de steeds toenemende centralisatie van Bitcoin-miners. Toen het netwerk voor het eerst opkwam, was het mogelijk om individueel te minen vanaf een computer of zelfs een laptop. Tegenwoordig is dit echter voorbehouden aan gigantische mining farms die winst maken op het minen. Die platforms hebben veel elektriciteit nodig om te werken en zijn erg duur in zowel installatie als onderhoud. Voor Ethereum is dit nog anders. Ethereum beloont zijn miners op basis van het proof of work-algoritme genaamd Ethash, dat in feite gedecentraliseerde mining door individuen aanmoedigt en geen ASIC-mining ondersteunt. Wel heb je een computer nodig die krachtig genoeg is, wat een flinke investering kan zijn. Vul ook zeker even een energievergelijker in, want je energierekening zal hoger uitvallen dan normaal als je constant aan het minen bent. In het verleden was er al veel kritiek op het energieverbruik voor het minen van Bitcoin.

Mining hardware voor Ethereum

Voordat je aan de slag kunt als miner, moet je speciale hardware uitzoeken en installeren. Er zijn twee opties: CPU (Central Processing Unit), wat betekent dat je de processor van je computer gebruikt, en GPU (Graphic Processing Unit),

waarvoor je een dure grafische kaart moet kopen. Het minen van Ether is met behulp van CPU niet winstgevend en dus niet de moeite waard. Zelfs GPU’s op instapniveau zijn namelijk ongeveer 200 keer sneller zijn dan CPU’s voor mining-doeleinden. Voordat je een grafische kaart koopt, moet je rekening houden met de kosten die aan de aankoop zelf zijn verbonden, evenals met het energieverbruik. Het belangrijkste is dat je rekening moet houden met de prestaties van de hash-snelheid, de snelheid waarmee het wiskundige probleem zal worden opgelost. Vind je dit allemaal te veel moeite? Dan kun je natuurlijk ook gewoon je Ethereum kopen.