PAX Gold is een dienst waarbij je werkt met zogenaamde ‘standard tokens’. De hoeveelheid crypto die je bezit, wordt omgezet naar fysiek goud. Daarmee is deze dienst de eerste waarbij digitale activa wordt afgedekt door iets fysieks.

Bitcoin wordt meestal alleen digitaal verhandeld. Je werkt met een virtuele eenheid. Bitcoin-munten zouden in het echt weinig waarde hebben. Met PAX Gold is dat anders. De hoeveelheid tokens die je bezit, wordt vertegenwoordigd in goudbaren.

Pax Gold

Digitaal handelen in genummerd, fysiek goud

Het ontwerp van de crypto bij PAX Gold is gebaseerd op het ERC-20 token protocol. Dit werkt op het Ethereum platform. Wat zo uniek is bij PAX, is dat de token wordt afgedekt door fysiek goud. Het platform combineert de gewoonlijke voordelen van crypto assets met echt goud. Er worden daarvoor geen opslagkosten in rekening gebracht.

De dienst wil een contradictie op de goudmarkt oplossen: het gat tussen het bezitten en het verhandelen van goud. Goud verhandelen is niet eenvoudig, omdat je meestal met grammen werkt en met een wisselende waarde. Het is goed je te realiseren dat een goud-ETF geen aanspraak maakt op fysiek goud, maar dat het een synthetisch financieel product is; een derivaat, dus.

Een PAX Gold token representeert een vierhonderdste deel van een genummerde goudbaar. Deze is gecertificeerd. De goudbaren bestaan dus echt en worden opgeslagen in een kluis in Londen. Handelen in goud doe je op dit platform via de Ethereum blockchain. Het token is deelbaar tot achttien decimalen achter de komma en is toegankelijk voor iedereen.

Hoe werk je met PAXG?

Het gevaar van Bitcoin (en vele andere cryptovaluta) is dat de markt erg volatiel is. De waarde kan elke dag schommelen. Op het ene moment is je crypto veel waard, terwijl deze op het andere moment veel minder waard kan zijn. De risico’s zijn beter af te dekken door te werken met PAXG tokens, in plaats van euro’s. Je kunt je Bitcoin-winst dus omzetten in echt goud.

Goud heeft zijn waarde al aardig bewezen. Niet voor niets zijn er over de hele wereld mensen die werken in de goudmijnen, zoeken op de bodem van de zee of goud uit goudaders proberen te halen. De waarde van goud kan ook per moment verschillen, maar is minder volatiel dan cryptovaluta. Het kan een verstandig idee zijn Bitcoin met goud te combineren.

ItBit

PAX Gold is onderdeel van de Paxos Trust Company. Dit bedrijf heeft een eigen digital asset exchange, genaamd itBit. Op dit platform kun je in principe alle PAX tokens verhandelen. Waarschijnlijk wordt PAX Gold ook toegevoegd aan andere reguliere crypto exchanges. Daarvoor moet de vraag ernaar wel toenemen.

In Nederland kun je direct PAX Gold kopen bij Bitcoin Meester. Het is een interessant project: de goudkoers stijgt regelmatig en het handelen in digitale valuta kan lonend zijn. Wel is het belangrijk er rekening mee te houden dat zowel de prijs van goud als de prijs van crypto kan stijgen en dalen. Daarom blijft het zaak voorzichtig te zijn. Handel nooit met geld dat je niet kunt missen.