Een ‘hard fork’ staat voor een permanente verandering in het protocol van een cryptovaluta en vereist de steun van een meerderheid. Zodra een upgrade plaatsvindt, zal het nieuwe protocol geen blokketens meer accepteren die volgens de oude regels zijn gedolven. Als gevolg daarvan zouden alle gebruikers die het oude protocol willen blijven ondersteunen, een aparte keten moeten vormen.

Hard forks kunnen om verschillende redenen worden uitgevoerd, zoals het upgraden van het protocol van een digitale valuta of het terugdraaien van een transactie wanneer de bredere gemeenschap dat nodig acht.

Nieuwe splitsingen

Wanneer er een ‘hard fork’ plaatsvindt, zijn er verschillende potentiële uitkomsten. Zo kan een netwerk in tweeën worden gesplitst als gebruikers besluiten om zowel de nieuwe, als de oude blokketen te ondersteunen. Hier is een korte opsomming van de mogelijkheden:

  1. Gebruikers van digitale valuta omarmen beide blockchains, waardoor de twee ketens ongeveer gelijke ondersteuning hebben.
  2. Gebruikers nemen beide blockchains over, maar men krijgt meer goedkeuring. In dit scenario is een van deze blockchains dominant en trekt de meerderheid van de steun en de gemeenschapsmiddelen aan. De alternatieve blokketen heeft echter nog steeds steun.
  3. De ene blokketen wordt dominant, waardoor het grootste deel van de gemeenschapsondersteuning wordt getrokken en de andere keten weinig adoptie krijgt

Wat gebeurt er met mijn wallet bij een hard fork?

Dit is een goede vraag en hangt echt af van de fabrikant of softwarebouwer van je wallet. Wanneer je een online wallet hebt bij een broker of exchange kun je daar terecht voor vragen. Bij een hard fork kun je dus het beste al het nieuws in de gaten houden en vooral de social media kanalen volgen van de cryptocurrency en van de maker van je wallet.

Tip

Doe geen transacties wanneer er een hard fork plaatsvindt. Dit geldt voor zowel het aankopen als het verkopen van de tokens. Vele exchanges ondersteunen hun klanten daar een handje bij door de handel in de cryptovaluta in kwestie tijdelijk op te schorten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 20 euro gratis Tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €20,- in jouw account!

🚀 GRATIS €20,- CASH BONUS


Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 20*.