Misschien ben je al iets tegengekomen over ‘DeFi’, of ‘Decentralized Finance’. Het begrip wordt steeds vaker gebruikt om de opkomst van platforms en protocollen aan te kondigen, maar wat betekent dit nu precies? Wat kun je ermee en waar kom je het tegen?

Gedecentraliseerd handelen

Tegenwoordig komen er steeds meer diensten bij, die handelen volgens de principes van ‘DeFi’. Daarmee bedoelen we uiteraard ‘Decentralized Finance’, een methode waarbij zoveel mogelijk wordt gewerkt met een gedecentraliseerd systeem. Daarbij wordt een financieel gelijkwaardig systeem ontwikkeld. Deze sector floreert en we mogen dan ook dagelijks lezen over nieuwe innovaties.

Wat we vooral veel zien, is ontwikkeling van kredietmarktplaatsen. Ze maken gebruik van blockchain technologie, stable coins en cryptocurrency. Stablecoins zijn cryptocurrencies die stabiel zijn en 1 op 1 worden gekoppeld aan een veel gebruikte valuta, zoals de dollar of de goudprijs.

Bij kredietmarktplaatsen kunnen we denken aan het platform MakerDAO, dat geheel op Ethereum werkt en beschikt over een eigen stable coin: DAI. Dit is een van de componenten van DeFi: er zijn specifieke protocollen, security tokens en decentrale beurzen.

Je kunt in principe stellen dat het er bij DeFi om draait dat conventionele financiële dienstverleningen gedecentraliseerd worden. Dat gebeurt door verder te bouwen op de blockchain technologie en te programmeren met zogenaamde ‘smart contracts’. Het gaat erom dat er een gedecentraliseerd financieel komt, die voor iedereen open is en niet te stoppen valt.

Waarom is DeFi zo nuttig?

Het doel van DeFi is dat het banksysteem wat opener wordt. Wereldwijd kan er zaken worden gedaan, zonder bemoeienis van een derde partij. Het heeft volgens experts: ‘een libertaire inslag’. Daarmee bedoelen ze concreet dat er censuurbestendige producten kunnen worden gebouwd en dat er meer mogelijkheden zijn om een product aan de man te brengen.

Maar misschien nog wel belangrijker, is het bouwen van een stabieler financieel systeem. Een expert vertelde eens over Venezuela, waar de daling van de olieprijzen en slecht overheidsbeleid enorme inflatie veroorzaakt. Dat komt omdat er steeds geld wordt bijgedrukt en de economie zelf buiten werking wordt gezet. Het probleem met een centrale bank is dat er mensen werken, die fouten kunnen maken. Gedecentraliseerde financiële toepassingen kunnen in principe de systemen transparanter, veerkrachtiger en minder kwetsbaar maken, menen deskundigen.

Platformen, platformen overal!

We gaven al het voorbeeld van kredietmarktplaatsen, maar dat is niet het enige doel van DeFi. Het gaat ook over ontwikkeling van Bitcoin lending platforms, investeringsplatforms en token sales platforms. Ook worden er steeds meer decentrale exchanges en stable coins opgezet.

De trend van het moment is dat ontwikkelaars kijken naar de oude financiële orde en bedenken: ‘Hoe kunnen we hier de derde partij overbodig maken?’ Daarbij vragen ontwikkelaars zich ook af: ‘Hoe kunnen we hier een token gebruiken?’

In dat opzicht zal de opkomst van financiële ecosystemen ook leiden tot een explosieve groei van verschillende tokens. Ze zijn vrij op het internet te verhandelen, op decentrale en reguliere crypto exchanges.

Ethereum als belangrijkste platform

Ethereum is tot nu toe het belangrijkste platform voor DeFi. Andere bekende projecten zijn Maker, Augur, Ren en Kyber Network. De meeste Decentrale Financiële Applicaties en projecten maken er nu gebruik van. De belangrijkste reden hiervoor is de mogelijkheid smart contracts te sluiten op Ethereum. Daarnaast zijn er nog allerlei andere protocollen en blockchain alternatieven die het idee van DeFi ondersteunen. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld het Liquid Netwerk en RSK.

Zakendoen zonder controle: mag dat zomaar?

Om een hele sector te kunnen maken van DeFi, moet er nog wat wet- en regelgeving worden bedacht. Het is waarschijnlijk dat er een balans wordt gevonden, zodat overheden een gereguleerde uitgaven van tokens en applicaties kunnen ondersteunen. In principe is dat niet nodig omdat het zo is ontworpen dat een derde partij overbodig is, maar binnen landsgrenzen bepaalt de overheid nog altijd wat is toegestaan.

Slimme overheden kunnen wet- en regelgeving aanpakken om het gebruiken van DeFi-applicaties een veilige haven te geven. Zo werkt de overheid in Malta bijvoorbeeld al actief mee aan crypto-doeleinden. In de Verenigde Staten geeft de staat Wyoming het beste voorbeeld. Door mét crypto te werken, in plaats van tegen crypto te werken, kunnen overheden slimmer werken en blijft er controle over het financiële systeem.

Fintech en DeFi

We zien dat steeds meer fintech-bedrijven zich verdiepen in Decentralized Finance. Het is niet meer te stoppen en het zal niet lang duren tot dit een belangrijke niche wordt voor allerlei bedrijven. Daarvoor moeten nog wel wat stappen gezet worden. Zo moet er bijvoorbeeld duidelijkere wetgeving en regulering komen. Dat is een kwestie van tijd.

Blockchain kan de manier waarop we zakendoen voorgoed veranderen. Een groot voordeel is dat het landsgrenzen overstijgt. Het handelen kan straks globaal, in plaats van alleen lokaal, regionaal of landelijk. Door te handelen en tokens op wereldwijde exchanges, wordt de wereld denkbeeldig steeds kleiner.