Het lightning netwerk is een tweede laagtechnologie die wordt toegepast op bitcoin die microbetalingskanalen gebruikt om het vermogen van de blockchain om transacties efficiënter uit te voeren, te schalen. Transacties die worden uitgevoerd op bliksemnetwerken zijn sneller, minder duur en gemakkelijker bevestigd dan transacties die rechtstreeks op de Bitcoin blockchain, bijvoorbeeld on-chain worden uitgevoerd.

Door transacties weg te halen van de belangrijkste blockchain en ze off-chain te maken, werd het lightning netwerk ontworpen om de Bitcoin blockchain te verminderen en de bijbehorende transactiekosten te verlagen. Het lightning netwerk kan ook worden gebruikt om andere soorten transacties buiten de chain uit te voeren met uitwisselingen tussen cryptovaluta. Het is bijvoorbeeld nuttig om atomaire swaps te vergemakkelijken waarmee de ene cryptocurrency kan worden ingewisseld voor een andere zonder tussenkomst van een tussenpersoon, zoals cryptovaluta uitwisselingen.lightning network bitcoin

Toen Bitcoin voor het eerst werd voorgesteld door Satoshi Nakamoto in 2008, bevatte de allereerste openbare opmerking van James A. Donald over het systeem de volgende regel: “zoals ik uw voorstel begrijp, lijkt het niet op te schalen tot de vereiste grootte“. Tien jaar later is schaalbaarheid nog steeds het grootste probleem voor Bitcoin en andere ervaren cryptovaluta systemen.

Wat houdt schaalbaarheid precies in? Gedurende zijn bestaan ​​heeft Bitcoin slechts ongeveer 7 transacties per seconde kunnen verwerken. Hoewel dit in het begin voldoende was, is het systeem al een paar jaar overbelast. Als gevolg hiervan duren transacties lang en zijn transactiekosten buitensporig.

Als Bitcoin ooit een volwaardig alternatief wil worden voor de huidige betalingssystemen, zal het uiteraard met hen moeten kunnen concurreren. Hoe het er nu op lijkt, is het nog verre van daar. Om de omvang van de situatie te begrijpen, vergelijk je eenvoudig de minuscule zeven transacties per seconde van Bitcoin met het gemiddelde van Visa die op 24.000 zit en een piekcapaciteit van ongeveer 50.000 transacties per seconde heeft.

Hoe werkt het Lightning Network Bitcoin?

Het Lightning Network is afhankelijk van de onderliggende technologie van de blockchain. Door echte Bitcoin/blockchain-transacties te gebruiken en de native smart-contract-scripttaal te gebruiken, is het mogelijk om een ​​veilig netwerk van deelnemers te creëren die transacties met een hoog volume en hoge snelheid kunnen uitvoeren.

Bi-directionele betalingskanalen zijn twee deelnemers die een grootboekboeking maken op de blockchain, waarbij beide deelnemers moeten tekenen voor elke uitgave. Beide partijen creëren transacties die de grootboekboeking terugbetalen aan hun individuele toewijzing, maar verzenden deze niet naar de blockchain. Ze kunnen hun individuele toewijzingen voor de grootboekboeking bijwerken door veel transactie uitgaven te creëren op basis van de huidige uitvoer van grootboekboekingen. Alleen de meest recente versie is geldig, die wordt afgedwongen door blockchain-parsable smart-contract-scripting. Dit item kan op elk moment door beide partijen worden afgesloten zonder enig vertrouwen of bewaring door de meest recente versie naar de blockchain uit te zenden.

Door een netwerk van deze twee-partij grootboekposten te maken, is het mogelijk om een ​​pad over het netwerk te vinden dat lijkt op het routeren van pakketten op internet. De knooppunten langs het pad worden niet vertrouwd, omdat de betaling wordt afgedwongen met behulp van een script dat de atomiciteit afdwingt, ofwel de volledige betaling slaagt of mislukt, via aflopende tijdvergrendelingen.

Blockchain is als een scheidsrechter. Hierdoor is het mogelijk om zonder beperkingen transacties buiten de blockchain uit te voeren. Transacties kunnen buiten de keten worden uitgevoerd met vertrouwen in de afdwingbaarheid op de blockchain. Dit is vergelijkbaar met hoe men veel juridische contracten met anderen sluit, maar men gaat niet elke keer naar de rechter als er een contract wordt gesloten. Door de transacties en scripts parseerbaar te maken, kan het smart-contract op blockchain worden afgedwongen. Alleen bij niet medewerking is de rechter betrokken, maar bij de blockchain is het resultaat deterministisch.

Conclusie Bitcoin Lightning Network

Het Lightning Network klinkt schitterend en opwindend. Als het echt lukt, bedenk dan waarvoor je, je Bitcoins daadwerkelijk gebruikt. Als je de tokens gebruikt als een langetermijninvestering en niets anders, heb je het Lightning Network misschien niet eens nodig, aangezien het momenteel niet helemaal veilig lijkt om het grote overschrijvingen toe te vertrouwen.

Maar als je Bitcoin als een alternatieve betaalmethode ziet, is het Lightning Network, op voorwaarde dat het aan de verwachtingen voldoet, essentieel voor je. Directe microbetalingen, verhoogde anonimiteit, bijna onbestaande vergoedingen, het lijkt zeker oplossingen te bieden voor de meeste problemen van Bitcoin.