Bitcoin wordt niet beschermd door de Chinese wet, naar verluidt beslist een Fujian-rechtbank, maar andere Chinese rechtbanken lijken een andere mening te hebben.

Als virtuele handelswaar kan Bitcoin (BTC) niet worden beschermd door de Chinese wet, een rechtbank in de provincie Fujian zou naar verluidt op 13 mei uitspraak hebben gedaan.

 

Bitcoin gerelateerde rechtszaak verworpen door Fujian Rechtbank

Volgens “Fujian Rule of Law News” overwoog de rechtbank een geschil over een investering in een “Bitcoin-thema club”. De eiser, genaamd Liao, zou naar verluidt 500.000 yuan ($ 70.500) in deze club hebben geïnvesteerd. Zijn verwachting was dat er hoge rendementen zouden volgen.

Nadat hij niks terug verdiende, klaagde Liao de exploitant van de Bitcoin-club aan. Het Changting People’s Court oordeelde vervolgens dat Bitcoin, omdat het een virtueel handelsartikel is, niet onder zijn jurisdictie valt. De rechtszaak werd daarom afgewezen.

Bitcoin eerder als digitaal eigendom beschouwd door andere Chinese Rechtbanken

Het is interessant dat de recente uitspraak eerdere rapporten uit China lijkt tegen te spreken. Eerder deze maand oordeelde het Shanghai No. 1 Intermediate People’s Court dat Bitcoin een digitaal bezit is en daarom door de wet moet worden beschermd.

De zaak werd aangespannen door een internationaal getrouwd stel in Shanghai, Pete en Xiaoli Wang, die in 2018 door vier mensen in hun appartement werden beroofd. De aanvallers dwongen Pete en Xiaoli om hun spaargeld in BTC en Skycoin over te dragen naar hun portemonnee.

De rechtbank beval de overvallers dezelfde cryptocurrency terug te betalen of hun slachtoffers in yuan te betalen op basis van de BTC- en Skycoin-prijs van 12 juni 2018. De inbrekers gingen in beroep tegen de uitspraak en voerden aan dat “de huidige Chinese wetten de eigendomskenmerken van Bitcoin en Skycoin niet erkennen”.

De rechtbank heeft sindsdien de aanvallers bevolen om de 18.88 BTC van het paar terug te geven. De dieven hebben de gestolen Skycoins van het echtpaar nooit teruggegeven.

In juli 2019 oordeelde het Hangzhou Internet Court ook dat Bitcoin als digitaal eigendom moet worden beschouwd, hoewel de experts die destijds door Cointelegraph werden geïnterviewd sceptisch waren om het een regelgevende pleidooi te noemen.