Het lijkt logisch dat de meeste vermeldingen op Twitter over Bitcoin (BTC) gaan. Echter is de reden hierachter meer een gecalculeerde in tegenstelling tot wat velen wel denken. De populariteit van Bitcoin op Twitter op basis van het aantal tweets, is niet alleen het hoogst van alle cryptovaluta, volgens recente data. Het loopt evenredig met de marktkapitalisatie.

65% dominantie in Bitcoins greep

Het aantal tweets voor Bitcoin op 26 mei telden 26.778. De tweets van zes andere cryptovaluta waaronder Ether (ETH), XRP, Litecoin (LTC), Tezos (XTZ), EOS (EOS) en Chainlink (LINK) brachten het totaal op ruwweg 13.000 meer. Hetgeen betekent dat Bitcoins aandeel, uit een totaal van ongeveer 39.000 tweets, 68% bedraagt. Intussen wees data van CoinMarketCap uit dat toen deze informatie naar buiten kwam, de dominantie van Bitcoin in de marktkapitalisatie 65,7% bedroeg.

Marktkapitalisatie geeft de gesuggereerde waarde aan van alle typen cryptovaluta die gemaakt zijn. Niet altijd heeft Bitcoin het grootste aandeel gehad. Zo was de dominantie van Bitcoin in januari 2018 bijvoorbeeld, minuscuul met een percentage van slechts 32%. Nu, daarentegen is het aantal tweets vergeleken met de dominantie gewoonweg verbluffend. Dat is te zien aan de cijfers van bijvoorbeeld ETH die marktkapitalisatie dominantie heeft van 8,4% met een tweet percentage van 17%. XRP had 8% aan tweets tegenover 3,5% dominantie.

Bitcoins positie op Twitter is stijgende na in maart te zijn gevallen. Terwijl de overige cryptovaluta juist een neerwaartse trend vertonen.

Dubbel verlies voor hard forks

Het beeld dat geschept wordt bij het vergelijken van Bitcoin hard forks wordt alleen maar grimmiger. Marktkapitalisatie dominantie van Bitcoin Cash (BCH) zat rond de 1,7% terwijl het rond de 2,4% van de tweets ontving op 26 mei.

Bitcoin SV (BSV) ontving slechts 110 tweets, een aantal gelijk 0,2% van het totaal. De marktkapitalisatie dominantie lag op 1,4%.

Terwijl Cointelegraph verslag uitbracht hierover, werd Bitcoin Cash (BCH) bij een record laag niveau verhandeld tegenover Bitcoin (BTC). Op basis van de hashrate heeft Bitcoin ook een ruime voorsprong. Tijdens het verslag van Cointelegraph noteerde BTC een hashrate van rond de 80 quintiljoen, terwijl BCH en BSV hasrates van respectievelijk 3,9 quintiljoen en 1,7 quintiljoen hashes per seconde noteerden.

En trouwens, de Bitcoin gemeenschap van Twitter presteert het zelf om de krantenkoppen te halen. Alleen in mei al, was er een sterke stijging in activiteit. Tezamen met een raar incident waarbij J. K. Rowling, de befaamde schrijfster van de Harry Potter verhalen, betrokken was.