Misschien heb je je eerste wallet aangemaakt en ben je aan het rondkijken naar exchanges, zodat je kunt beginnen in het handelen met crypto. Zoals je weet zijn cryptocurrency erg volatiel. Het ene moment ben je rijk, het andere moment zo goed als bankroet. Maar hoe weet je nu wat de munt waard is en hoe kun je een betere voorspelling doen over koersdalingen of koersstijgingen? Tradingview kan je daarbij helpen. Wij zullen je hier wat meer uitleggen hierover.

tradingview uitleg

Tradingview uitleg

Tradingview is een handelsomgeving voor Bitcoin en andere cryptocurrency. Met Tradingview krijg je een scherp beeld van een trend. Op basis daarvan kun je een inschatting maken van wat de koers van een virtuele munt zal doen.

Het idee van dit platform is dat je je eigen analyses scheper kunt stellen. Je kunt een breed scala aan indicatoren gebruiken om je eigen technische analyse te maken, zodat je weet wat een munt gaat doen. Je kunt binnen het platform ook meteen je munten verhandelen.

Hoe werkt Tradingview en wat kun je met Tradingview?

Als je voor het eerst gebruikmaakt van Tradingview is het misschien een beetje overweldigend. Er staat van alles op de voorpagina en de kans is groot dat je nog niet begrijpt wat het allemaal betekent. Geen paniek: het is simpeler dan je denkt. We delen de mogelijkheden van Tradingview in stukjes op.

Ideas

Tradingview heeft een ‘Ideas’ sectie. Dit is de afdeling waar alle betaalde content van Tradingview verschijnt. Het is dan ook alleen bedoeld voor mensen met een premium account. Op deze plek vind je marktupdates, adviezen, inzichten in producten of coins en nog meer. Het leuke is dat je hier niet alleen terechtkunt voor cryptocoins, maar ook voor bijvoorbeeld de waarde van goud. Leuk als je geïnteresseerd bent in het investeren in meerdere mogelijkheden.

Markets

Bij de optie Markets zie je alle getallen en grafieken. Je vindt hier overzichten, ontwikkelingen van indexen, obligaties, koersen van valuta, aandelen en dus ook meer informatie over cryptocurrency. Aan de hand van deze informatie kun je scherpere beslissingen nemen.

Charts

Charts is zowat het belangrijkste dat bij Tradingview te vinden is. In de charts vind je van alle beschikbare cryptocurrency (en dat zijn er veel!) de koersen van de afgelopen minuten, uren, dagen, weken, maanden of zelfs jaren. Het ziet er natuurlijk heel imponerend uit: allemaal lijntjes, statistieken; het is net alsof je op de virtuele Wall Street bent beland.

Het idee van charts is dat je een strategie kunt uitstippelen, die de waarde van je munt kan vermeerderen. Wanneer is het tijd om te kopen en wanneer is het tijd om te verkopen?

Verschillende soorten accounts

Bij Tradingview kun je gebruikmaken van verschillende soorten accounts. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit het gratis basic-abonnement — met alle gratis functies –, een Pro-abonnement, een Pro+-abonnement of een Premium-abonnement. Het grootste verschil tussen een gratis en een betaald abonnement is de hoeveelheid reclame die je krijgt te zien.

Tussen de betaalde abonnementen valt ook nog onderscheid te maken. Je merkt vooral verschil in het aantal charts dat je kunt gebruiken, de chart layouts, de te gebruiken indicators en de mogelijkheden om alerts in te stellen. Daarnaast kun je bij een uitgebreider abonnement ook zelf kleuren en screener timeframes instellen.

Je kunt Tradingview eerst gratis proberen, maar ervaring leert dat je met een Pro-abonnement toch net even wat meer kunt. De voorspellingen zijn iets nauwkeuriger te maken, omdat er meer informatie voor handen is.

Tools en vensters in Tradingview

Met Tradingview bitcoin verhandelen lijkt ingewikkeld, maar Tradingview kan een waardevolle tool zijn. Zeker omdat er verschillende tools en vensters beschikbaar zijn. We zetten de belangrijksten op een rijtje.

Charts instellen

Het belangrijkste onderdeel is het chart-gebied. Hier zie je alle indicatoren en visualisaties die aan een chart kunnen worden toegevoegd. Op de horizontale as van de grafiek vind je de tijd, op de verticale as de prijs. Je kunt bij grafieken ook de instellingen wijzigen, zodat je de lay-out kunt aanpassen. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden om de gridlines weg te halen. Je kunt ieder lay-out als template opslaan, zodat er met verschillende lay-outs gewerkt kan worden.

 Je eigen grafiek samenstellen

Je kunt met de tools van Tradingview ook een eigen grafiek samenstellen. Zo kun je bijvoorbeeld de navigator gebruiken, trendlijnen instellen, werken met de t ools van Fibonacci en Gann, een rechtshoek trekken of tekst toevoegen. Daarnaast zijn er patronen, visualisaties en iconen toe te voegen.

Wil je iets nader bekijken? Dan kun je een zoom-tool gebruiken of een magneet hangen aan de verschillende lijnen. Alle getekende en geselecteerde tools kunnen ook tijdelijk verborgen of verwijderd worden. Andersom werkt het ook: je kunt al je getekende tools vastzetten. Zo werk je altijd met de grafiek die jij het handigst vindt.

Tickers, tijdsframes, indicatoren en replay

Een ticker is een symbool van een cryptocurrency, aandeel, commodity of forex-paar. Je kunt deze zelf selecteren. Het is belangrijk dat je de juiste exchange of broker selecteert. Ethereum of BTC is op meer dan 13 exchanges te starten.

Je kunt bij Tradingview kiezen uit een groot aantal indicators. Deze selecteer je in het menu. Gebruik bijvoorbeeld RSI, Bollinger bands of Moving Averages. In de ‘public library’ vind je ook indicatoren die door andere gebruikers zijn ontwikkeld en toegevoegd. Bij iedere indicator staat een rating, zodat je weet of die indicator van nut voor jou kan zijn. Bol ‘Volume profile’ kun je ook de indicatoren zien die het volume op een bepaalde prijs weergeven, in plaats van volume op een bepaald tijdsframe.

Met de replay-functie kun je strategieën uitproberen. Je ziet niet wat er in de toekomst gebeurt, maar alleen of jouw strategie in het verleden heeft gewerkt en of je dus consistent winst kunt behalen. De functie is alleen beschikbaar voor gebruikers met een Pro-abonnement of hoger.

Templates, multiple charts en publish

Door horizontal lines en horizontal rays te gebruiken, bespaar je tijd. Je kunt ook teksten plaatsen op de lijnen, zodat je precies ziet wat elke lijn inhoud. Ook kun je de dikte van de lijn, de kleur en het tijdsframe instellen. Dit doe je middels templates.

Wie een PRO-abonnement of hoger heeft, kan multiple charts gebruiken. Je kunt dan in het menu het aantal grafieken selecteren. Dit is vooral handig als je meerdere markten, tijdsframes of paren wilt volgen. De gratis versie ondersteunt maximaal één chart, de PRO-versie maximaal twee, de PRO+-versie maximaal vier en de Premium-versie maximaal acht. Trucje als je niet wilt betalen: meerdere browser-vensters openen.

Je kunt je trade-idee delen met de community door op de blauwe ‘Publish’-knop te drukken. Andere traders kunnen dan advies geven. Op die manier kun je zelf een betere handelaar worden. Deze functie werkt met een reputatiesysteem. Zo weet je wie de best gewaardeerde traders zijn.

Watchlists en alerts

Een watchlist is een lijst die je maakt om pairs te volgen. Zo kun je bijvoorbeeld een watchlist voor Binance en voor BitMEX maken. Om pairs toe te voegen typ je de naam in bij de ‘Add Symbol’-box en selecteer je de juiste exchange. Onder de watchlist vind je de details van ieder paar en het bijbehorende nieuws.

Gebruikers kunnen waarschuwingen krijgen als de prijs in de buurt komt van vooraf ingestelde parameters. Op die manier voorkom je dat je een goede deal mist. Betaalde abonnees kunnen meerdere alerts tegelijk krijgen. In combinatie met een watchlist geeft een alert veel structuur, wat je kan helpen om een betere handelaar te worden.

Scripts en integratie

In de Pine Editor van Tradingview kun je je eigen script schrijven om indicatoren toe te voegen. We gaan er niet te diep op in, omdat het niet voor iedereen interessant is. Op de site van Tradingview vind je alle informatie over de editor.

Het platform ondersteunt integratie met brokers en exchanges. Je kunt bijvoorbeeld Tradingview aan Poloniex koppelen, of aan brokers op de traditionele markt. Dat is vooral handig als je zowel in Bitcoin als in traditionele middelen wilt handelen.

Traden met Tradingview

In Tradingview kun je volgens verschillende strategieën handelen. Een van de strategieën is het handelen op de langetermijn. Je kunt hiervoor de Long Position Tool gebruiken. Als je de tool selecteert, kun je deze vastzetten op de huidige prijs en meteen activeren. Je kunt aflezen wat een praktische target is en wat een praktische stop-loss is. Je krijgt inzicht in het risicoprofiel en weet of de potentie toeneemt of afneemt.

Goed om je te realiseren: het is geen exacte wetenschap. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst en je kunt zeker geen rechten ontlenen aan de grafieken die je op Tradingview zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 20 euro gratis Tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €20,- in jouw account!

🚀 GRATIS €20,- CASH BONUS


Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 20*.