Non Fungible Tokens - NFT

Heb je al eens over crypto NFT’s gehoord, maar weet je niet goed wat het allemaal inhoud? De kreten NFT art en NFT token voorbij zien komen? Of wil je gewoon weten hoe en waar je erin kunt handelen? Waar koop je nft’s? Welke NFT kopen beleggers en welke NFT moet je kopen om een rendement te behalen?

Een NFT kopen is net zo makkelijk als een crypto coin te kopen. Hier bespreken we alles wat betreft crypto NFT betekenis zodat je zelf succesvol kunt handelen in NFTs.

Vandaag nog NFT’s kopen?

Dit kun je doen bij het vertrouwde crypto platform Coinbase. Helemaal gek van voetbal? Dan is Sorare het juiste platform voor jouw. Bij Sorare koop je al jouw favoriete voetbal NFT’s.

Vandaag nog beginnen met NFT’s? Koop dan crypto’s bij Bitvavo of eToro en meld je aan bij Binance NFT om jouw eerste NFT te kopen.

Wat is een NFT precies?

Om te beginnen, NFT staat voor Non-Fungible Token. Wat letterlijk een Niet-Inwisselbare Token is. In de economie is een inwisselbaar actief iets met eenheden die gemakkelijk kunnen worden uitgewisseld – zoals geld. Met geld kun je een biljet van € 10 omwisselen voor twee biljetten van € 5 en het zal dezelfde waarde hebben.

Als iets echter niet-inwisselbaar is, is dit onmogelijk. Het betekent dat het unieke eigenschappen heeft, zodat het niet kan worden uitgewisseld met iets anders. Het kan een huis zijn, of een schilderij zoals de Mona Lisa, dat uniek is. Je kunt een foto van het schilderij maken of een afdruk kopen, maar er zal altijd maar één origineel schilderij zijn.

NFT’s zijn “unieke” activa in de digitale wereld die kunnen worden gekocht en verkocht op exchanges zoals Binance NFT, net zoals elk ander stuk onroerend goed, maar die geen eigen tastbare vorm hebben. De digitale tokens kunnen worden gezien als eigendomscertificaten voor virtuele of fysieke activa.

Traditionele kunstwerken zoals schilderijen zijn juist waardevol omdat ze uniek zijn. Maar digitale bestanden kunnen eenvoudig en eindeloos worden gedupliceerd. Met NFT’s kunnen kunstwerken worden “tokenized” om een digitaal eigendomscertificaat te creëren dat kan worden gekocht en verkocht, als NFT art.

Net als bij crypto-valuta, een record van wie eigenaar is van wat is opgeslagen op een gedeeld grootboek dat bekend staat als de blockchain. De records kunnen niet worden vervalst omdat het grootboek wordt bijgehouden door duizenden computers over de hele wereld.

NFT crypto’s kunnen ook slimme contracten bevatten die de artiest bijvoorbeeld een royalty kunnen geven op elke toekomstige verkoop van het token.

Direct beginnen met het kopen van NFT’s? Zo doe je dat:

De gemakkelijkste manier om jouw eerste NFT te kopen is via het Coinbase NFT platform. Binance heeft een ruim aanbod aan NFT’s die elke dag groter wordt. Op zoek naar de populaire voetbal NFT’s? Het populaire platform Sorare is hier volop mee bezig. Hier kun je verschillende voetbal NFT’s kopen en ruilen.

Voordat je NFTs kunt kopen dien je te beschikken over cryptocurrency, voor 99% van de gevallen is dit de crypto Ethereum. Deze koop je het makkelijkste via het Bitvavo of eToro. Hier kun je met iDEAL geld storten en binnen enkele minuten al jouw crypto’s ontvangen

Nadat je Ethereum hebt gekocht kun je dit storten naar jouw Coinbase account. Binance heeft namelijk een eigen NFT marktplaats. Hier kun je dus direct al een NFT kopen met jouw Ethereum.

Hiernaast zijn er nog andere platformen waar je kunt starten met het kopen van NFT’s. Een voorbeeld is Kraken.

NFT Coins & NFT Collections uitgelegd

Als je online gaat zoeken, dan zie je de termen NFT’s, NFT coins en NFT-collecties allemaal voorbijkomen. Vaak met weinig uitleg gaat men ervan uit dat je weet wat dit inhoudt. We hebben al gekeken naar NFT’s, we dan nu kijken naar NFT coins en NFT-collecties.

NFT coins

NFT coins zijn eigenlijk gewoon cryptocurrency en worden ook NFT tokens genoemd. De NFT tokens zelf zijn niet NFT. Dit betekent dat de coin zelf inwisselbaar is. Waarom we deze dan toch NFT coins noemen, is omdat ze gemaakt zijn speciaal om in NFT’s te handelen. NFT coins kun je direct kopen bij CoinbaseBitvavo of eToro.

In onderstaand tabel zie je de grootste NFT coins (gerangschikt op marktwaarde) met actuele data zoals de huidige koers.

Enjin Coin (ENJ)

$0,54

24u Range

$0,50 – $0,55

ENJ is een cryptocurrency die het Enjin Platform aandrijft. Enjin is een slim contractplatform dat game-ontwikkelaars, contentmakers en gamegemeenschappen de vereiste crypto-ondersteunde waarde en tools biedt voor het implementeren en beheren van virtuele goederen.

Axie Infinity (AXS)

$10,59

24u Range

$9,94 – $11,41

Axie Infinity is een op blockchain gebaseerd handels- en vechtspel dat gedeeltelijk eigendom is van en wordt beheerd door zijn spelers. Hiermee kunnen spelers token-gebaseerde wezens die bekend staan ​​als Axies, verzamelen, fokken, verhogen, bestrijden en verhandelen. Axie Infinity Shards (AXS) is het governance-token van het Axie Infinity-ecosysteem. AXS-houders kunnen beloningen claimen door hun tokens uit te zetten, het spel te spelen en deel te nemen aan belangrijke bestuursstemmingen. Spelers kunnen ook AXS verdienen wanneer ze verschillende games spelen binnen het Axie Infinity Universe.

Decentraland (MANA)

$0,65

24u Range

$0,60 – $0,65

MANA is een cryptocurrency die kan worden uitgegeven op Decentaland. Mana is een virtuele token die kan worden gebruikt om te betalen voor virtuele percelen in Decentraland en voor andere virtuele goederen en diensten. Decentraland is een virtual reality-platform dat wordt aangedreven door de Ethereum-blockchain.

Tezos (XTZ)

$1,35

24u Range

$1,24 – $1,35

XTZ is een cryptocurrency die Tezos aandrijft. Tezos is een platform voor slimme contracten en decentrale applicaties. Het proces voor het maken van blokken van Tezos wordt “baking” genoemd – Tezos-houders die hun tokens inzetten, kunnen Tezos-tokens ontvangen als beloning voor het maken en verifiëren van blokken.

Flow (FLOW)

$1,29

24u Range

$1,22 – $1,37

Flow is een snelle, gedecentraliseerde en ontwikkelaarsvriendelijke blockchain, ontworpen als de basis voor een nieuwe generatie games, apps en de digitale activa die ze aandrijven. Flow is een blockchain die oorspronkelijk is gemaakt door een team dat consequent geweldige blockchain-ervaringen voor consumenten heeft geleverd, zoals CryptoKitties, Dapper Wallet en NBA Top Shot.

NFT collecties

NFT collections is niets meer dan een collectie van vergelijkbare NFT’s. Elke NFT binnen deze collectie is vaak door dezelfde persoon of groep gemaakt. Je kunt het het makkelijkste vergelijken met een serie schilderijen. Zoals bijvoorbeeld de Zonnebloemen van van Gogh. Deze zijn stuk voor stuk uniek, maar vallen wel onder een geheel. Zo werkt het ook met NFT collecties. We gaan nu naar vijf voorbeelden kijken.

CryptoPunks

Bodemprijs NFT (laatste 24 uur)

Handelsvolume (laatste 24 uur)

Duurste NFT verkocht

CryptoPunks, gemaakt door ontwikkelingsstudio Larva Labs, is een reeks van 10.000 afbeeldingen die zijn getoken als NFT’s op de Ethereum-blockchain.

Elke CryptoPunk wordt willekeurig gegenereerd uit een lijst met tientallen attributen, wat betekent dat er een scala aan ontwerpen is: mensen, zombies, apen en zelfs buitenaardse wezens. De aliens en zombies behoren tot de meest populaire avatars die tot nu toe enkele van de hoogste verkoopprijzen hebben opgeleverd. NFT crypto kopen is op deze manier alleen voor de echte verzamelaar!

Meebits

Bodemprijs NFT (laatste 24 uur)

$358.058,00

Handelsvolume (laatste 24 uur)

$139.764,56

Duurste NFT verkocht

$52.859.452,00

Meebits zijn algoritmisch gegenereerde 3D-tekens die zijn gekoppeld aan NFT’s op de Ethereum-blockchain. Ze worden weergegeven in voxels (of pixels met volume) vergelijkbaar met personages uit populaire games zoals Minecraft of Roblox. Je kunt deze NFT-personages gebruiken als metaverse avatars, of in games en virtual reality.

Sorare

Bodemprijs NFT (laatste 24 uur)

$152,91

Handelsvolume (laatste 24 uur)

Duurste NFT verkocht

$17.387,98

Sorare is een online, web-gebaseerd fantasievoetbalspel met een crypto-twist. Net als bij traditioneel fantasievoetbal draait het allemaal om het wekelijks opbouwen van je opstelling met professionele voetbalsterren, en hun respectievelijke statistieken op het veld, zoals goals en assists, worden omgezet in in-game punten. Je doel is om andere gebruikers in de competities te verslaan door elke week de meeste punten te verzamelen.

Sorare heeft spelers van meer dan 100 internationale teams in verschillende competities gelicentieerd, en je voegt aan je team toe door digitale ruilkaarten op de markt te kopen. De gelicentieerde teams zijn onder meer Juventus, AC Milan, Liverpool FC, Paris Saint-Germain FC, Real Madrid en alle Japanse J.League-teams en de Spaanse LaLiga, evenals alle spelers in de Major League Soccer.

Bored Ape Yacht Club

Bodemprijs NFT (laatste 24 uur)

$412.616,47

Handelsvolume (laatste 24 uur)

$2.583.853,50

Duurste NFT verkocht

$3.758.202,80

De Bored Ape Yacht Club, ontwikkeld door Yuga Labs, is een verzameling van 10.000 profielfoto’s die als NFT’s op de Ethereum-blockchain zijn geslagen.

In dit geval bezitten kopers een illustratie van een ongeïnteresseerd uitziende aap met willekeurig gegenereerde eigenschappen en accessoires. Geen twee afbeeldingen zijn precies hetzelfde.

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de Bored Ape Yacht Club gefactureerd als een exclusieve samenleving of sociale organisatie, en het bezit van een van de felbegeerde NFT’s ontgrendelt dat lidmaatschap. Het geeft gebruikers bijvoorbeeld toegang tot een exclusieve Discord-server, waar mede-eigenaren, waaronder beroemdheden, rondhangen en chatten. En apen hebben de neiging om samen te komen op sociale media, waar de steeds bekendere avatars een soort digitale broederschap hebben verenigd.

CryptoKitties

Bodemprijs NFT (laatste 24 uur)

$120,84

Handelsvolume (laatste 24 uur)

$354,71

Duurste NFT verkocht

$2.099.957,00

CryptoKitties zijn niet-fungeerbare tokens, oorspronkelijk gebouwd op de Ethereum-blockchain met behulp van de ERC721-tokenstandaard.

Elke CryptoKitty is uniek en heeft zijn eigen digitale genoom, opgeslagen in een slim contract. Elke twee CryptoKitties kunnen worden gefokt; met behulp van een genetisch algoritme wordt een nageslacht geproduceerd met zijn eigen unieke eigenschappen (of “cattributes”). Het visuele uiterlijk, of fenotype, wordt bepaald door het onveranderlijke genotype dat is opgeslagen in het slimme contract.

Geld verdienen met NFT crypto’s

Je kunt met NFT’s op een aantal manieren geld verdienen. We hebben al een aantal keer de link gelegd met kunst. En dat gaat ook hier op. De eerste manier om geld te verdienen met NFT’s is dan ook door deze zelf te maken. Je kunt kijken naar de meest lucratieve NFT’s en hier je inspiratie uit halen of zelf met iets compleet nieuws komen.

Handelen in NFT’s

Vervolgens kun je ook handelen en NFT crypto kopen of NFT’s kopen. Zoals je ook met kunst of voetbalplaatjes kunt handelen. Zo kun je die ook met NFT’s doen. Iemand die de markt hierin goed kan voorspellen en weet welke NFT’s in de toekomst meer waard worden kan hier heel veel geld mee verdienen. Handelen in NFT’s doe je dus via een NFT platform zoals Binance NFT of Sorare. Met cryptocurrencies kun je hier NFT’s kopen en verkopen. Handelen in NFT’s wordt ook wel NFT flippen genoemd.

Gaming

Tot slot hebben we NFT gamen. Hier kun je in-game items kopen, maken en verkopen. Hoewel de meeste van deze games meer gericht zijn op de NFT’s dan op het gamen zelf, worden er wel steeds meer NFT games ontwikkeld. Welke manier je ook kiest, het is erg belangrijk de NFT betekenis te begrijpen.

NFT’s kopen; hype of toekomst?

De begindagen van NFT’s hadden weinig verfijning nodig, want NFT’s waren bedoeld om meer experimenteel dan commercieel te zijn toen ze in 2012 voor het eerst opdoken als ‘gekleurde munten’, tokens die reële activa, zoals onroerend goed, op de blockchain vertegenwoordigen.

Er kwamen al snel operationele problemen naar voren, waarbij de scripttaal van Bitcoin een natuurlijke barrière oplegde voor het schalen of zelfs ondersteunen van de applicatie. Tegen 2014 vestigde een platform met de naam Counterparty, gebouwd bovenop de Bitcoin-blockchain en in staat om de beperkingen van Bitcoin te overwinnen, zich als het belangrijkste medium voor het beheer van NFT’s, hoewel het later werd vervangen door Ethereum.

De hype liet even op zich wachten en begon eind 2020, begin 2021. NFT’s werden in deze periode steeds meer verkocht en ook steeds voor hogere prijzen met als tot op heden het hoogtepunt het kunstwerk van Beeple dat verkocht werd voor $69 miljoen.

Het lijkt er op dat de grootste hype rondom NFT’s nu wel geweest is. En het begint nu een beetje te settelen. Dat zorgt dan ook voor grote speculatie over de toekomst van NFT’s. Waar de ene zegt dat het een bubbel was die nu langzaam leegloopt om over een paar jaar niets meer van te horen. Zegt de ander weer dat het juist in zijn kinderschoenen staat en nu vanuit een goede basis door kan bouwen.

Gratis NFT crypto’s

NFT’s worden soms ook gratis weggegeven. Dit is vaak als promotie bedoelt voor hetgeen waar ze uiteindelijk voor gebruikt gaan worden. Meestal zijn dit dan ook NFT’s die te maken hebben met games. Hoewel de eerste CyberPunks ook gratis weggegeven werden. Deze gratis NFT’s zijn vaak alleen voor de eerste paar mensen, waardoor je er snel bij moet zijn. Wacht dus ook niet te lang met het aanmelden bij de Coinbase NFT markplaats, aangezien er hier regelmatig gratis NFT’s worden uitgedeeld.

NFT kopen & verkopen

Om een crypto NFT te kopen, bewaren en daarna weer te verkopen hoef je alleen maar het volgende stappenplan te volgen. Waar koop je crypto NFT’s? Er zijn verschillende NFT exchanges, we nemen hier Binance als voorbeeld. Je kunt hier geen NFT kopen met iDEAL. Wel kun je dit doen door een crypto wallet met Ethereum te hebben.

 • Koop de munt waar de NFT collectie opgebouwd is bij Bitvavo of eToro. (Ethereum)
 • Maak een account aan bij Coinbase NFT (NFT marketplace)
 • Stuur je munt naar je wallet op Binance.
 • Koop je NFT op de marketplace.
 • Bewaar je NFT in je wallet op Binance, totdat je deze wilt verkopen.
 • Plaats je NFT op de marketplace om te verkopen.

NFT marketplaces

Maar waar koop je NFT’s, vraagt je jezelf zich misschien af? Er is een bloeiende virtuele winkelstraat van NFT-marktplaatsen ontstaan, die digitale kunst en verzamelobjecten tegen elke denkbare prijs verkoopt. Hier is een overzicht van enkele van de toonaangevende platforms zoals OpenSea.

 
9.5 

binance logo

9.5 

FTX Logo

9.1 

coinbase logo

9.3 

Axie infinity nft

8.8 

 • Categorie: Collectibles
 • Services: NFT’s kopen & verkopen
 • Actief sinds: 20 december 2017
 • Blockchain: Ethereum, Polygon, Klaytn
 • Eigen Crypto: Nee
 • Eigen Wallet: Nee
 • Betaalmethoden: Crypto
 • NFT Minting: Ja
 • Categorie: Collectibles
 • Services: NFT’s kopen & verkopen
 • Actief sinds: 24 juni 2021
 • Blockchain: Binance Smart Chain, Ethereum
 • Eigen Crypto: Binance Coin (BNB)
 • Eigen Wallet: Ja, Binance Wallet
 • Betaalmethoden: Fiat, Crypto
 • NFT Minting: Ja
 • Categorie: Collectibles
 • Services: NFT’s kopen & verkopen
 • Actief sinds: 11 oktober 2021
 • Blockchain: Ethereum
 • Eigen Crypto: FTX Token (FTT)
 • Eigen Wallet: Ja, FTX Wallet
 • Betaalmethoden: Fiat, Crypto
 • NFT Minting: Ja
 • Categorie: Collectibles
 • Services: NFT’s kopen & verkopen
 • Actief sinds: 2022
 • Blockchain: Ethereum, Polygon, Bitcoin, Dogecoin, Litecoin, Stellar Lumens, Ripple Network
 • Eigen Crypto: Nee
 • Eigen Wallet: Ja, Coinbase Wallet
 • Betaalmethoden: Fiat, Crypto
 • NFT Minting: Nee
 • Categorie: Pokimon achtige huisdieren
 • Services: Axie NFT’s kopen & verkopen, Axie NFT’s ruilen
 • Actief sinds: 2018
 • Blockchain: Ethereum
 • Eigen Crypto: Axie Infinity (AXS)
 • Eigen Wallet: Ja, Ronin Wallet
 • Betaalmethoden: Crypto
 • NFT Minting: Ja

Veel gestelde vragen

Een crypto coin is in principe een digitale valuta. Een bitcoin, blijft altijd een bitcoin waard. En kun je een op een met een andere bitcoin ruilen. NFT’s kun je niet een op een ruilen. Een NFT is een uniek iets. Denk bijvoorbeeld aan een schilderij. Je kunt de ene schilderij vaak niet een op een ruilen met een andere schilderij.

De NFT MekaVerse kun je ook weer verkopen op het platform van Opensea. Bij het verkopen van de NFT wordt je uitbetaald in ETH (Ethereum). Houdt dus rekening met de koers van ETH bij het berekenen van de waarde van jouw NFT.

NFT’s zijn in 2020/2021 echt doorgebroken in populariteit en ondertussen gaan er flinke geldsommen in rond. Of NFT’s de toekomst wordt van bijvoorbeeld kunst, muziek en videogames moet nog gaan blijken. Wel lijkt er een relatie te zijn met de populariteit van cryptocurrency. Beide lijken voorlopig nog niet uitgegroeid te zijn!

NFT’s kun je direct kopen bij een zogenaamde NFT Marketplace. Er zijn er tegenwoordig erg veel en er komen er steeds meer bij. De bekende crypto exchange Binance heeft hun eigen NFT marktplaats Coinbase NFT.

Hiernaast zijn er ook andere platformen zoals OpenseaKraken, Dmarket en FTX waar je kunt handelen in NFT’s.

Voordat je begint met handelen dien je te beschikken over NFT munten, deze kun je binnen enkele minuten al kopen bij Nederlands platform Bitvavo of eToro. De meeste NFT’s koop je met Ethereum als betaalmiddel. Ook als je jouw NFT verkoopt wordt je uitbetaald in Ethereum.

Hier hebben we een uitgebreid artikel over geschreven. Deze kun je hier lezen.

Top Collecties

Doe mee met de Bullrun 20 euro gratis Tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €20,- in jouw account!

🚀 GRATIS €20,- CASH BONUS


Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 20*.